HERMAN HEIJERMANS
toneelschrijver in zijn en onze tijd

Welkom in Villa Evenrust

Tekstversie
Naar het menu | Terug naar de hoofdpagina

In 1902 werd Hermine geboren, het enige kind van Marie Peers en Herman Heijermans, Jr. Heijermans was op het toppunt van zijn roem en hoewel er in het buitenland geen auteursrechten over zijn werk betaald hoefden te worden, stroomde het geld binnen. Hij hield van de natuur en van de zee, had al eens enige tijd in Wijk aan Zee gewoond en kort tevoren nog in Katwijk, en ontvluchtte nu wederom de jachtige stad.
In de lente van 1904 huurde hij een villa in Scheveningen aan de Badhuisweg, pal achter het Kurhaus. Hij wijdde zich daar aan het schrijven van novellen en romans, zijn socialistische gezindheid raakte enigszins op de achtergrond, kortom: Heijermans was in retraite.

Thans is de rustieke omgeving geheel veranderd, maar dat kwam niet alleen door de bemoeienis van Reinder Zwolsman, van de Scheveningse pier, weet u nog? In de Tweede Wereldoorlog liep de Duitse verdedigingslinie, de Atlantikwall, tot vlak vóór de ruim bemeten villa's, en na de bevrijding moest er heel veel worden afgebroken. Maar dit terzijde.

Laat ik me eerst even voorstellen: ik ben Maarten Vonder, oprichter en beheerder van deze website, en in deze rustieke villa ben ik uw gids. Wees welkom en neemt u vooral alle tijd. Voor het jachtige leven dat Heijermans leidde tijdens het grootste deel van zijn leven, is in deze ruimte geen plaats.
U kunt een gemakkelijke stoel nemen, een kopje thee komen halen bij het buffet - alstublieft, wilt u melk of suiker? Er staan meer koekjes op de tafel.

Van hier uit kunt u achtergronden van het toneelwerk van Herman Heijermans verkennen.
Hoe hij stond tegenover het militarisme van zijn dagen en de verhouding van pacifisme en socialisme, kunt u lezen op de pagina Antimilitarisme (nog te verschijnen).
Meer socialisme in HH's verzuchting Socialistische tendenz, en een uittreksel uit Hans Goedkoops biografie Geluk over de moeizame verhouding met zijn medesocialisten, "De Nieuwe Tijd en De Jonge Gids" (nog te verschijnen).
In de aanloop naar zijn avondvullende stuk Glück Auf! (te publiceren in het seizoen 2015-2016) schreef hij de schets "Een mijnbezoek", die binnenkort ook op deze plek wordt afgedrukt.
Een bijdrage over de visvangst anno 1900 is al wel te raadplegen, Scheveningse vissers. In reactie hierop stuurde een lezer een lijst literatuur en een aansporing om vooral het Katwijks museum te bezoeken, waarvoor dank. Ook u kunt de redactie bereiken voor op- en aanmerkingen, voorlopig per email.
Reeds eerder gepubliceerd is Kolder in de Jonge Jan, een hilarisch verslag over hoe HH's steracteur Henri de Vries met een tekst aan de haal ging en er een lucratieve toernee mee begon in Amerika.

Verder op het programma:

  • "Acteren rond 1900", hoe het oude declameren overboord ging en de nieuwe dictie begon;
  • "Een rusthuis ter ziele", hoe het de grootmoeder van HH's vrouw verging in het besjeshuis;
  • "Dubbeltjeszoeken", over de arbeidsomstandigheden enkele decennia voor Willem Drees;
  • "Heijermans' dramaturgie", over sprekende sabels en vernieuwing in het drama;
  • "Heroïek of handel?", over de gespannen verhouding tussen socialisme en burgerlijkheid in HH's eigen leven.
De lijst wordt regelmatig aangevuld en verwezenlijkt, kom vooral terug!

 

Menu van pagina's in tekstversie

De website
Hoofdpagina
Doelstelling
Over de editie
Opzet van de website
Aangepast lezen
Biografische notitie
Over ons en contact
Teksten online
Verkrijgbare teksten
De 7 vette dagen
Herenhuis te koop
De buikspreker
Brief in schemer
Het testament
Kwelling
Het antwoord
Het pantser deel een
Het pantser deel twee
Het pantser deel drie
Overige pagina's
Welkom in Villa Evenrust
Varia: socialistische tendenz
Kolder in de Jonge Jan
Scheveningse vissers
© deze website: 2015 M.G. Vonder, Amsterdam

colofon

Deze website is gestart op 3 december 2014, bij gelegenheid van de 150ste geboorte­dag van Herman Heijermans Jr.
Deze website is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Voor eventuele schade, ontstaan door fouten in de inhoud, aanvaarden wij echter geen aansprakelijkheid. Mocht ondanks onze inspanningen een auteursrechthebbende aan de aandacht zijn ontsnapt, dan verzoeken we deze vriendelijk zich in verbinding te stellen met de redactie.
email: M.G. Vonder
post: W. Passtoorsstraat 12-1
1073 HX Amsterdam