HERMAN HEIJERMANS
... neemt nu een adempauze

    Home| Opzet project| Toneelwerken| Bronnen| Blog| Retraite| Contact

Navigatie aangepast
Letterformaat normaal Letterformaat medium Letterformaat groot

Welkom in Villa Evenrust

Zoek op de site

De website
Hoofdpagina
Mission statement
Opzet en doelstelling
Verkrijgbare teksten
Aangepast lezen

Teksten online
De 7 vette dagen
Herenhuis te koop
De buikspreker
Kwelling

De poëtica
Opstellen: inleiding
Aanteekeningen over Tooneel
Over socialisme en Tendenz
Aanval en Verweer XI: Gordon-Craigery

Secundair
Oeuvrelijst toneel
Versiegeschiedenis
Voornaamste bronnen
Biografische notitie

De Retraite
De ontvangsthal
De bibliotheek
De tentoonstelling
De muzieksalon
Scheveningse vissers
Coenens Europa
Oplaadpunt

© deze website: M.G. Vonder, Amsterdam

vissersschepen in 1886

Visvangst rond 1900
lees meer
In 1902 werd Hermine geboren, het enige kind van Marie Peers en Herman Heijermans, Jr. Heijermans was op het toppunt van zijn roem en hoewel er in het buitenland geen auteursrechten over zijn werk betaald hoefden te worden, stroomde het geld binnen. Hij hield van de zee en van de natuur, had al eens enige tijd in Wijk aan Zee gewoond en kort tevoren nog in Katwijk, en ontvluchtte nu wederom de jachtige stad.


In 1580 was Europa plat

Toen Europa plat was
Zie:
 Coenens Europa


In de lente van 1904 huurde hij een villa in Scheveningen aan de Badhuisweg, pal achter het Kurhaus. Hij wijdde zich daar aan het schrijven van novellen en romans, zijn socialistische gezindheid raakte enigszins op de achtergrond, kortom: Heijermans was in retraite.

Thans is de rustieke omgeving geheel veranderd, maar dat kwam niet alleen door de bemoeienis van Reinder Zwolsman, van de Scheveningse pier, weet u nog? In de Tweede Wereldoorlog liep de Duitse verdedigingslinie, de Atlantikwall, tot vlak vóór de ruim bemeten villa's, en na de bevrijding moest er heel veel worden afgebroken. Maar dit terzijde.

Laat ik me eerst even voorstellen: ik ben Maarten Vonder, oprichter en beheerder van deze website, en in deze rustieke villa ben ik uw gids. Wees welkom en neemt u vooral alle tijd. Voor het jachtige leven dat Heijermans leidde tijdens het grootste deel van zijn leven, is in deze ruimte geen plaats.
U kunt een gemakkelijke stoel nemen, de luidspreker aanzetten, een kopje thee komen halen bij het buffet - alstublieft, wilt u melk of suiker? Er staan meer koekjes op de tafel.
Maar rustig aan, de verbouwing is nog in volle gang. Excuses voor het lawaai, de werkers doen zo stil mogelijk.
Neemt u ondertussen even de omgeving in u op, door het raam ziet u de duinen en de zee.

Vissers sorteren hun vis, terwijl hun schip op het strand getrokken is  Paviljoen Von Wied met bomschuit op de voorgrond

Op de voorgrond van bovenstaand schilderij van Ary Pleysier (1850, detail) rechts het paviljoen van de eerste vrouw van Willem I, Wilhelmina (gestorven 1844). Links vissers die vis sorteren bij hun Scheveningse bom: tot 1904 bezat Scheveningen geen haven, maar moesten de platbodemschuiten op het strand worden getrokken. Afbeeldingen zijn ontleend aan de website Scheveningen toen en nu en afkomstig van het Gemeentearchief Den Haag, met vriendelijke dank.
(Klik op de afbeelding hierboven voor een vergroting).

Op deze tekening de haven op het ontwerp van een nieuw aan te leggen villapark, het Belgisch Park aan de Nieuwe Badhuisweg met op de achtergrond de Scheveningse kust. De tekening is van Jan Pieter Holswilder (1850-1890) en geeft een gedetailleerd overzicht van de bebouwing en de bomschuiten op het strand.
Dit is een detail, het gehele werk hangt in de tentoonstellingszaal.


 

 


HH site
Web

150 JAAR
Herman Heijermans

Jubileumactie

Aangepaste
postzegels

ten bate van de
aangepaste website

Prijs: €12,50
per vel 10 zegels

Doneren aan het project

 
Sitemap
colofon
Deze website is gestart op 3 december 2014,
bij gelegenheid van de 150ste geboorte­dag van Herman Heijermans Jr.
De pagina's zijn handmatig gezet in HTML 4.01 en Verdana.
privacy en disclaimer
Persoonsgegevens, zoals NAW en email-adres worden uitsluitend gebruikt met toestemming en ter informatie. Deze website maakt geen gebruik van cookies.
Deze website is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Voor eventuele schade, ontstaan door fouten in de inhoud, aanvaarden wij echter geen aansprakelijkheid.
contact
email: M.G. Vonder
post: W. Passtoorsstraat 12-1
1073 HX Amsterdam