HERMAN HEIJERMANS
... neemt nu een adempauze

Home | De uitgave | Opzet van het project | Toneelwerken | Achtergronden | Secundair | Interactief

Navigatie

Welkom in Villa Evenrust

Zoek op de site

De website
Teksten online
Achtergronden
Welkom
Kolder in de Jonge Jan
Scheveningse vissers
Coenens Visboeck
Socialistische tendenz
Een mijnbezoek
Antimilitarisme
Coenens Visboeck
Secundair
© 2015 M.G. Vonder,
contact

 

vissersschepen in 1886

Visvangst rond 1900
lees meer
In 1902 werd Hermine geboren, het enige kind van Marie Peers en Herman Heijermans, Jr. Heijermans was op het toppunt van zijn roem en hoewel er in het buitenland geen auteursrechten over zijn werk betaald hoefden te worden, stroomde het geld binnen. Hij hield van de natuur en van de zee, had al eens enige tijd in Wijk aan Zee gewoond en kort tevoren nog in Katwijk, en ontvluchtte nu wederom de jachtige stad.


Propaganda? Waarom niet?


In de lente van 1904 huurde hij een villa in Scheveningen aan de Badhuisweg, pal achter het Kurhaus. Hij wijdde zich daar aan het schrijven van novellen en romans, zijn socialistische gezindheid raakte enigszins op de achtergrond, kortom: Heijermans was in retraite.

Thans is de rustieke omgeving geheel veranderd, maar dat kwam niet alleen door de bemoeienis van Reinder Zwolsman, van de Scheveningse pier, weet u nog? In de Tweede Wereldoorlog liep de Duitse verdedigingslinie, de Atlantikwall, tot vlak vóór de ruim bemeten villa's, en na de bevrijding moest er heel veel worden afgebroken. Maar dit terzijde.

Laat ik me eerst even voorstellen: ik ben Maarten Vonder, oprichter en beheerder van deze website, en in deze rustieke villa ben ik uw gids. Wees welkom en neemt u vooral alle tijd. Voor het jachtige leven dat Heijermans leidde tijdens het grootste deel van zijn leven, is in deze ruimte geen plaats.
U kunt een gemakkelijke stoel nemen, een kopje thee komen halen bij het buffet - alstublieft, wilt u melk of suiker? Er staan meer koekjes op de tafel.
Van hier uit kunt u achtergronden van het toneelwerk van Herman Heijermans verkennen.
Hoe hij stond tegenover het militarisme van zijn dagen en de verhouding van pacifisme en socialisme, kunt u lezen op de pagina Antimilitarisme (nog te verschijnen).
Meer socialisme in HH's verzuchting Socialistische tendenz, en een uittreksel uit Hans Goedkoops biografie Geluk over de moeizame verhouding met zijn medesocialisten, "De Nieuwe Tijd en De Jonge Gids" (nog te verschijnen).
In de aanloop naar zijn avondvullende stuk Glück Auf! (te publiceren in het seizoen 2015-2016) schreef hij de schets "Een mijnbezoek", dat binnenkort ook op deze plek wordt afgedrukt.
Een bijdrage over de visvangst anno 1900 is al wel te raadplegen, Scheveningse vissers. In reactie hierop stuurde een lezer een lijst literatuur en een aansporing om vooral het Katwijks museum te bezoeken, waarvoor dank. Ook u kunt de redactie bereiken voor op- en aanmerkingen, voorlopig per email.
Reeds eerder gepubliceerd is Kolder in de Jonge Jan, een hilarisch verslag over hoe HH's steracteur Henri de Vries met een tekst aan de haal ging en er een lucratieve toernee mee begon in Amerika.

Verder op het programma:

  • "Acteren rond 1900", hoe het oude declameren overboord ging en de nieuwe dictie begon;
  • "Een rusthuis ter ziele", hoe het de grootmoeder van HH's vrouw verging in het besjeshuis;
  • "Dubbeltjeszoeken", over de arbeidsomstandigheden enkele decennia voor Willem Drees;
  • "Heijermans' dramaturgie", over sprekende sabels en vernieuwing in het drama;
  • "Heroïek of handel?", over de gespannen verhouding tussen socialisme en burgerlijkheid in HH's eigen leven.
De lijst wordt regelmatig aangevuld en verwezenlijkt, blijf kijken!
En bezoek ondertussen ons nieuwe fotoproject: Steigers  

 


HH site
Web

150 JAAR
Herman Heijermans

Jubileumactie

Nieuwsbrief ontvangen

Doneren aan het project

 
colofon
Deze website is gestart op 3 december 2014, de 150ste geboorte­dag van Herman Heijermans Jr. en officieel gelanceerd op 24 september 2015.
De pagina's zijn handmatig gezet in Verdana 14 px. Alle wijzigingen voorbehouden. Deze website gebruikt geen cookies.
copyright en disclaimer
Voor de op deze website gepubliceerde teksten van Herman Heijermans geldt de licentie CC-BY-SA 4.0 (Naamsvermelding-Gelijk Delen). Alle andere materiaal, inclusief ontwerp, opzet en achtergronden, valt onder normaal auteursrecht. Mocht een rechthebbende aan onze aandacht zijn ontsnapt, dan verzoeken we deze zich te wenden tot de redactie. Voor eventuele schade, ontstaan door fouten in de inhoud, aanvaarden wij geen aansprakelijkheid.
contact
email: M.G. Vonder
post: W. Passtoorsstraat 12-1
1073 HX Amsterdam